Vilka cykeldelar finns på en cykel?

19 apr

Cykeln är en fantastisk produkt som vi alla kan ha glädje av. Cykeln är smidig när man ska ta sig fram och är samtidigt ett utmärkt redskap för träning. En cykel består av många olika cykeldelar. När man tillverkar en cykel så svetsar man ihop ramen och sedan målas den. Efter det momentet är det många olika cykeldelar som ska monterar ihop: lås, stöd, trampor, framgaffel, drivaxel, hjul, slang, däck, stänkskärmar och sadel. En del cyklar har cykeldelar som inte andra cyklar har. Det finns till exempel cyklar med eller utan växlar eller handbroms. 

Cykeldelar för vintertid 

När det är vinter och halt ute så finns det vissa cykeldelar som är oumbärliga. Dubbdäck är en sådan cykeldel. Visserligen är de tyngre att cykla med men du minskar samtidigt risken för en olycka. Det finns både halvdubbade däck och heldubbade däck. Halvdubbade däck släpper man ut luften ur däcken för att få ett bra grepp. Vissa personer har en speciell vintercykel med dubbdäck som de bara använder på vintern och en annan cykel som är enklare att trampa med som de använder på sommaren. En annan cykeldel som behövs på vintern är stänkskärmar, annars kan man lätt bli blöt och smutsig av all snö som tenderar att hamna på byxorna. 

Kan jag byta ut min sadel? 

Det är viktigt att sitta bekvämt när man cyklar. Gör man inte det är det lätt att cykeln blir stående och inte används. Har du köpt en cykel med en sadel som du inte gillar så är det absolut en cykeldel som man ganska enkelt kan byta ut. Det brukar räcka med att gå tillbaka till cykelaffären och prova lite olika cyklar med olika typer av cykelsadlar. Ofta går sadeln att skruva av och ersättas med den sadeln som är skönare att sitta på. 

Pedaler – en viktig cykeldel 

För alla cyklister är pedalerna en viktig cykeldel. Det finns speciella landsvägspedaler och mountainbikepedaler. Man kan köpa halkfria pedaler vilket blir mer och mer populärt, inte minst till barncyklar. Pedaler kan ramla av om slitaget är för hårt på cykeln. Då måste du köpa nya pedaler för utan pedaler är det nästan omöjligt att cykla. Det är viktigt att pedalerna är lagom stora så att din fot får plats. Samtidigt får de inte bli för stora för då kan cykeln lätt kännas otymplig. Pedaler är en cykeldel som är enkel att beställa, dock är det ofta ganska lång väntetid. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *