Hälsokost

Alla vill ju äta nyttigt och det viktigaste steget är att börja. Nyttig mat är en vana som du måste göra till din. För att veta vad du ska äta har vi här sammanställt några tips på mat som ingår i hälsokost.

Ät mycket frukt och grönt

Frukt och grova grönsaker innehåller många hälsofrämjande ämnen och om du äter tillräckligt mycket minskar risken för många olika sjukdomar drastiskt. Du bör äta 600 gram frukt och grönt om dagen eller cirka fem stycken. Frukt och grönt innehåller mycket nyttigheter – till exempel antioxidanter, fytokemikalier, kostfibrer och vitaminer. De flesta kan du inte få i pillerform. Om du tycker att mängden frukt och grönt är stor, så tänk på vilken nytta de gör.

Byt ut fettet mot något bättre

Byt ut feta matvaror mot fettsnåla som liknar varandra så mycket som möjligt. Det sänker kostens fetthalt utan att du känner att du försakar något. Det här rådet är framför allt viktigt om du vill gå ner i vikt och har tendens till övervikt. Ersättningsprincipen går i all enkelhet ut på att du ersätter de feta produkter du äter nu med någonting annat som innehåller en mindre andel fett. Du ska alltså inte bara stryka allt som innehåller fett i din kost. På så sätt undviker du att äta för mycket fett och din mat blir mer hälsosam samtidigt som du kan fortsätta med att äta dig mätt och nöjd. En hänvisning är att besöka lyxweekend.nu som har åtskilliga texter i ämnet. Bland andra finns denna om nyttiga godsaker!