Vad innebär hemsjukvård?

19 mar

Hemsjukvård är hälso- och sjukvårdsinsatser som utförs i hemmet. Hemsjukvård innebär alltså att du kan få vård i ditt hem. Det finns läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och distriktssköterskor som utför hemsjukvård i hemmet dygnet runt. Det kan handla om att lägga om sår, ta blodprov och ge sprutor. Du slipper åka till vårdcentralen eller din husläkarmottagning. Hemsjukvård är vanligt bland funktionshindrade människor som har svårt att ta sig till vårdcentralen. Misstänker du att du har drabbats av klamydia men har svårt att ta dig till en vårdinrättning så kan en distriktssköterska komma hem till dig och ta provet. Man kan även köpa klamydiatest privat på nätet, vilket kan gå fortare.

Vem utför hemsjukvård?

Det är alltid en sjuksköterska som utreder och beslutar om vilka insatser i hemmet som behövs. Programmet utformats i samråd med patienten. Ibland är det sjuksköterskan som utför vården och ibland är det annan personal, till exempel en undersköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast. Hemsjukvården utför både planerade och akuta vårdinsatser.  Man kan få hjälp med hantering av läkemedel, omläggning av sår, provtagning av klamydia, rehabilitering och vård i livets slutskede. När det gäller provtagning av klamydia så får män lämna ett enkelt urinprov och kvinnor får ta ett test från slidan.

Vem som helst kan drabbas av klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som vem som helst kan drabbas av som har haft oskyddat sex. Vanliga symptom för män är att det svider och gör ont när man kissar, att det känns som man ofta är kissnödig, flytningar och värk i pungen. Symtomen för kvinnor är liknande med sveda när man kissar, att man ofta är kissnödig, och ökade flytningar. En del kvinnor får också mellanblödningar och ont i magen. Ofta får man dock inga symtom alls. Man blir inte inlagd på sjukhus när man har drabbats av klamydia, det räcker med så kallad hemsjukvård.

Hur behandlas klamydia i hemmet?

Klamydia behandlas med antibiotika, vanligen Doxyterm. Man tar dubbel dos den första dagen, sedan en tablett varje dag. Behandlingen pågår vanligtvis i tio dagar. Undantagsvis ger man en enda dos om det till exempel är risk för resistensutveckling. Du behöver inte läggas in på sjukhus utan du kan vårdas i hemmet. Oftast kan det kännas skönt att vara hemma från skolan eller jobbet några dagar även om det inte är farligt att gå ut när man drabbas av klamydia. Du kan själv göra hemsjukvård, det brukar lindra att tvätta sig med ljummet vatten och att ta ett varmt bad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *