Att göra en allergiutredning

16 mar

Att göra en allergiutredning

Allergier ökar och många svenskar går omkring och funderar om de är allergiska mot någonting. Det första du ska göra är att påbörja en allergiutredning. Då kommer du att få reda på vad det är som inte tål och vilka allergener som du måste undvika. En allergiutredning kan göras på till exempel en vårdcentral. Först brukar man ha ett inledande samtal med en läkare som frågar vad du har för symtom och när de uppstår. Läkaren kan också fråga om någon i din släkt är allergisk och om det finns några andra sjukdomar i din familj.

Allergitest på apoteket

Det finns många apotek som också erbjuder allergitest, ofta behöver man dock vara över 12 år för att kunna göra ett allergitest på apoteket. Om du tror att du lider av någon form av allergi kan du ringa ett apotek nära dig eller deras kundservice och boka en tid. En del apotek tar även emot utan tidsbokning om de har tid. De allergitest som apoteket utför testar mot hund, katt, björk, gråbo, mögel, väggört med mera. Testet är nästan lika säkert som det som utförs på ett laboratorium. Du får lämna ett enkelt blodprov genom ett stick i fingret och efter ungefär tjugo minuter får du ditt provresultat.

Allergitest för hemmabruk

Det blir alltmer vanligt med allergitester för hemmabruk, så kallades självtester. Vissa självtester ger dig svar inom några minuter medan andra tar några dagar. Testerna är mycket enkla att använda och har mycket hög tillförlitlighet. Givetvis kan inte ett självtest ersätta den allergiutredning som du får genom din vårdcentral men det är ett steg på vägen och du slipper vänta flera veckor för att få en läkartid. Du kan beställa ett självtest på nätet och få det skickat hem till dig eller köpa ett på närmaste apotek. Det finns inte allergitest för alla allergener men om du till exempel misstänker att du är allergisk mot katthår kan du köpa att kattallergitest.

Hur gör man att allergitest?

Olika allergitest fungerar lite olika men ofta behöver man lämna ett blodprov. Köper du att självtest så följer det alltid med en detaljerad beskrivning som förklarar precis hur du ska gå till väga för att utföra testet. Tänk på att ett allergitest som du gör hemma aldrig är riktigt lika säkert som ett test utfört på ett labb. Men det ger dig en indikation om hur du ska gå vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *