Sjukvård även till sjöss

6 dec

När man vistas vid havet, eller kanske än mer då man vistas i havet, finns det skäl att ha med sig sjukvårdskunniga personer som kan hjälpa till om någonting skulle inträffa. I allmänhet är det väldigt få som drabbats av problem i samband med vattennära aktiviteter, men det finns vissa sysslor som är mer riskabla än andra.

Dykning är någonting som blivit en allt mer utbredd hobby. Det är vanligt att man åker utomlands för att få dyk-certifikat men även i Sverige finns det ett flertal dykskolor som erbjuder denna möjlighet till de som är intresserade av att få se världen som breder ut sig under ytan. Vid snorkling och dykning i grunda vatten är det inte mycket som kan gå fel. Dock krävs det att man är försiktig. När man kommer till djupare vatten är det helt andra risker. Dykarsjukan och andra åkommor kan drabba den som får panik och stiger allt för snabbt. Likaså kan syreproblematik leda till svåra tillstånd som man gärna vill undvika.

Skulle någonting inträffa är goda råd dyra och man kan snabbt behöva få hjälp från de med kompetens och erfarenhet av sjö-relaterade olyckor.

Hälsokontroll

Innan man beger sig ut på dyk-expeditioner eller andra strapatser som innebär risker på något vis, bör man genomgå hälsokontroll för att se till att man är i tillräckligt bra fysisk dagsform för att kunna genomföra det som planerats. Det är i allmänhet inte några direkta problem att gå igenom dessa, men det är viktigt att man tar det på allvar. De som utbildar sig inom sjukvård och väljer att rikta in sig på arbete vid havet, har djup kunskap om vad man skall göra ifall olyckan är framme. Att ha nära kontakt med dessa personer är en förutsättning för att man skall kunna erbjuda säkerhet och trygghet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *