Tältets funktion

13 jul

Alla gillar att tälta. Alltså i princip alla gillar att tälta. Och de som inte gillar det, de har antagligen bara tältat på det jobbiga sättet. I minusgrader. I spöregn. Med ett tält som var för litet/för gammalt/för illaluktande. Men faktum är att det kan vara något av det mysigaste som finns, att packa en övernattningsväska och ge sig ut i naturen för att tillbringa en natt under stjärnorna. Nästan alltså, under tältduken visserligen, men där ovanför finns stjärnorna och djurlivet och tystnaden. Till och med i regn kan tältandet vara mysigt och bekvämt.

Regnet det bara öser ner

Visst kan det lätt bli lite negativ stämning om väderprognosen inför en camping-tripp hintar att det kommer att bli regn, men faktum är att det faktiskt är väldigt mysigt att hänga i tält när stora droppar vatten faller från himlen. Så länge man har ett tält som är helt och hållet torrt, så kan man tillbringa många timmar där inne i den ombonade värmen. Man kan till exempel äta godis, spela kort, läsa böcker, eller lyssna på musik. Eller bara ligga och hålla den man tycker om i handen och lyssna på regnet som faller utanför. Den enda gången som det blir jobbigt är när man måste gå ut. Om det är för ett toabesök eller för att hämta mer godis, så riskerar man naturligtvis att bli blöt om både tår och näsa. Det gäller att vara snabb och effektiv, samt idealt sett har möjlighet att torka plagg som blivit blöta.

Nästan lika bekvämt som hemma

Många förbinder nog också tältande i skog och mark med jobbiga vandringar. Man föreställer sig hur en överfull vandringsryggsäck skaver på axlarna i timme efter timme. Hur tält och sovsäck och liggunderlag och mat för flera veckor ligger och väger tungt på en rygg, som är mer van vid skrivbordsarbete än vid frisk luft och fågelsång. Man kan ju dock göra det lätt för sig och lasta bilen full med utrustning och mat (och godis!) och sen köra till ett bra ställe, där både bilen och tältet får plats. Att slå upp sitt tält på en rastplats för långtradare är naturligtvis ingen höjdare, men det finns många andra, mer undangömda platser, som uppmanar till camping. Ibland finns det till och med toaletter och grillplatser i närheten, allt för att din natt i tält ska bli så bekväm som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *